Harjoitustyötilan suunnittelu ja toteutus



Saatiin valmiiksi sisustusprojekti koulun muuraustyösalissa, aikaa meni about kolme viikkoa ja kerron nyt tästä projektista. Ihan ensiksi siivottiin tilat ja sitten suojattiin lattia, jottei maali sotke lattiaa ja kulkeudu kenkien mukana joka paikkaan. Suojasin lattian remonttipaperilla, jonka kiinnitin hyvin teipillä.



Seuraavaksi siistin kipsilevyt mattoveitseä ja hiomatukea käyttäen ja sitten oli vuorossa  kipsilevysaumojen nauhoitus- ja tasoitustyöt. Ensin vasaroin ulkonevat naulat vähän kartonkipintaa syvemmälle jotta saan ne piiloon ja tasoituksella samalle tasolle levypinnan kanssa.



Kipsilevyjen saumoihin levitin Teknoksen J-saumatasoitetta kahta eri kokoista lastaa käyttäen. Sitten painoin kartonkisen saumanauhan tasoitteeseen ylhäältä alaspäin kapeampaa lastaa apuna käyttäen. On tärkeää laittaa saumanauha paikalleen välittömästi, tasoitteen ollessa vielä märkää. 

 

Saumanauhan päälle levitin vielä toisen kerroksen tasoitetta. Kun tasoite oli kunnolla kuivunut, niin seuraavana päivänä hioin pinnan P100 hiomapaperilla, joka on keskikarkea yleishiomapaperi. Käytin pölynimuriin kiinnitettävää hiomatukea. Imuri poistaa tehokkaasti hiomapölyä, jota muuten kertyy paljon❗

 







Tämän jälkeen levitin päälle Teknoksen LF kevyttasoitetta leveämpää lastaa käyttäen, ylimääräinen tasoite pyyhkäistään lastalla pois. LF oli Jiihin verrattuna raskaampaa työstää mutta se peitti huomattavasti paremmin. Samaa tasoitetta laitoin naulojen päälle sekä levypinnassa oleviin kolhuihin ja painaumiin.



Seuraavana päivänä hioin jälleen pinnan tasaiseksi ja poistin hiomapölyt kuivaharjaamalla. Tasoitustyöt ja hionta olivat aikaa vievimmät osuudet tässä projektissa. Virheiden kautta opin että mitä ohuemmin sai laitettua tasoitetta niin sitä vähemmän oli hiottavaa, mutta myös sen että jos tasoitetta laittoi liian vähän tai epätasaisesti niin joutui tekemään uuden tasoitus- ja hiontakierroksen 😅 Tasoitteen on tärkeää antaa kuivua kunnolla välissä, useammalla ohuella kerroksella päästään oikeaan ja hyvännäköiseen pintatasoon.

 

Seuraava vaihe oli akryylimassan laittaminen rakenteiden liitoksiin, eli seinien -ja  katonrajaan sekä nurkkiin. Akryylimassa puristetaan saumakohtaan ja tasoitetaan välittömästi sormella. 



Pohjamaalasin seinät ja katon kahteen kertaan Tikkurilan täyshimmeällä Siro 2 pohja- ja kattomaalilla. Pohjamaalilla viimeistellään paras mahdollinen tartunta-alusta pintamaalille.

 
Maalasin ensin siveltimellä ja pienellä telalla katonrajan, nurkat ja lattianrajat. Sitten maalasin isolla telalla katon ja seinät ylhäältä alaspäin, edestakaisin pitkin vedoin. Käytin reilusti maalia ettei pinnasta tulisi epätasainen. Ensimmäisen maalikerroksen kuivuttua tasoitin vielä seinää muutamasta kohdasta käsin hiomalla, sitten maalasin pohjamaalilla toiseen kertaan.

 

Työvaiheiden välillä, kuivumista odotellessa hyödynsin ajan suunnitteluun. Valitsin harjoitustyötilani teemaksi Mindfulness. Mindfulnessille ei ole olemassa suomalaista käännöstä mutta se tarkoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa, aistien herättelyä, taitoa pysähtyä ajattelemaan ja kokemaan ympärillä tapahtuvaa, ajatusten vapaata vaeltamista ja niiden hyväksymistä. Valitsin teemaani sopivat rauhalliset värit, kahdelle seinälle sävyksi Y354 Cumulus ja yhdelle seinälle sävyksi X450 Trek.  Valitsin tekstiksi Mindfulness ja kuvaksi meditoivan naisen siluetin, ja niiden sävyksi L426 Myth.

 
























         

Piirsin paperille tekstin ja tulostin kuvan, ja jäljensin ne sabluunamuoville.

 

Seuraavaksi pintamaalasin seinät kahteen kertaan. Pintamaaleilla tuodaan tilaan haluttu värimaailma.  Ensin tein siistit rajaukset rajaajaa apuna käyttäen.

Rajaus tapahtuu niin että maalaustyynyyn sivellään maalia ja rajaajaa työnnetään eteenpäin pyörät kattopintaa vasten. 



Rajauksen jälkeen maalasin seinät telaamalla. Kuivumista odotellessa harjoittelin sabluunamaalausta pahville. Töpöttely tulee tehdä tarkasti ja varovaisesti vähällä maalilla.

 

Maalin kuivuttua tein sabluunatyöt päätyseinälle. Laitoin sabluunat paikalleen teipillä ja varmistin vatupassilla niiden olevan suorassa. Maalasin sabluunat sienellä töpöttäen ja niiden kuivuttua korjailin pienellä siveltimellä epäkohtia.


Yhdelle seinälle tein vielä rajausharjoituksen.

 

Ta-daa, valmista tuli! Tässä projektissa oli mulle paljon uutta ja olen melko tyytyväinen lopputulokseen, toki seuraavalla kerralla virheistä oppineena teen parempaa jälkeä 😉




 

Sitten  vielä lattiasuojien poisto, oman tilan siivous ja työsalin siivous koko luokan voimin. Mukavaa loppuviikkoa kaikille! 😊


Kommentit

  1. Tulipas kivannäköinen ja siistiä jälkeä varsinkin noiden sabluunatöiden kanssa. Itse en ole koskaan oikein mitään rempannut. Tänä vuonna taloyhtiössämme täällä Helsingissä tulee uusi julkisivusaumaus ja samalla haluaisin hieman uutta ilmettä myös asuntoon. Varmaankin ainakin uutta maalipintaa tulee laitettua seiniin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma