Kaikki maailman ihanat värit

Heipparallaa ja parasta Uutta vuotta just sulle! 😘 Vuosi 2019 oli mulle vaikea ja haastava, mutta myös opettavainen, seikkailuntäyteinen, värikäs ja vapauttava. Yksi vuoden kohokohdista oli ehdottomasti sisustusalan opintojen alkaminen. Opintojen myötä sain myös ihania uusia ihmisiä elämääni, ja näistä ihmisistä ainakin yhdestä on tullut mulle todella tärkeä ja rakas ystävä. 💕💋 Sitten hypätäänkin täysillä tulevaan, eli tervetuloa vuosi 2020❕  Edellisestä postauksesta on vierähtänyt tovi, koska kaiken muun elämän kanssa on ollut niin kiireistä. Työharjoittelun jälkeen oli joululoma koulusta, ja mää vietin lomani reippaana töissä hoitaen potilaita. Tällä viikolla sitten aloitettiin uusi lukuvuosi koulussa. Tää kevät menee väriopin, materiaaliopin ja tyyliopin parissa 😍




Väriteorian tuntemus on välttämätöntä meille sisustajille, ja jokaiselle joka suunnittelee ja toteuttaa väriratkaisuja. Hyvänä pohjana väriopille toimii arkkitehti Seppo Rihlaman kirja. Hänen väriteoriaan liittyviä töitään tunnetaan ja arvostetaan maailmanlaajuisesti.

 

Valo on lähtöisin auringosta ja valo on värien kokemisen ehdoton edellytys, pimeässähän emme voi nähdä värejä. Valon laatu taas määrittelee sen millaisena koemme ympäristömme värit. Väri on siis aistihavainto, jonka esineen pinnasta heijastunut tai aineen läpi kulkeutunut valo aiheuttaa silmän välityksellä ihmisen tajunnassa. Koska värit eivät ole pelkkää estetiikkaa niin olennaisena osana värioppiin sisältyy väripsykologiaa. Tutkimusten mukaan värit vaikuttaa mielialaamme, tunteisiimme ja käyttäytymiseemme. Värien avulla ihminen ilmaisee sekä hetkellisiä tunteitaan että myös syvällisiä luonteenpiirteitään.  Me kaikki emme koskaan koe värejä täysin samanarvoisina, lempivärit ovat henkilökohtaisia ja jokainen meistä kokee värit eri tavalla. Tätä postausta tehdessäni innostuin tutkimaan millaisia yksityiskohtia missäkin värissä kotoani löytyy.



Värijärjestelmien lähtökohdan muodostaa väriympyrä, joten piirsimme ja maalasimme koulussa pareittain väriympyrän.

















Väriopin mukaan on olemassa päävärit, välivärit sekä vastavärit. Päävärejä ovat keltainen, punainen ja sininen. Niitä ei saada sekoittamalla.























Keltainen on väreistä kirkkain ja valovoimaisin. Pieninä läikkinä se kuvastaa iloa ja tuottaa sitä, sillä on jopa masennustiloja torjuva vaikutus. Sitä ei pidä käyttää värikylläisinä laajoina pinta-aloina koska silloin se voi aiheuttaa ärsytystä ja rauhattomuutta. Kun keltaista käyttää valkoisella vaalennettuna niin se tuo päivänpaisteista lämmintä valoisuutta sisustukseen, se luo ongelmattomuutta ja kodikkuutta sekä helpottaa samalla ihmisten keskinäistä yhteydenottoa.




Punainen on voimakkaan kiihottava, jopa yllytykseen asti. Sen energia kiihdyttää taimien kasvua. Se kohottaa hormoni- ja sukupuolitoimintaa, tervehdyttää haavoja ja nimenomaan valona vaikuttaa myönteisesti auringon polttaman ihon, tulehdusten ja reuman hoidossa. Se kohottaa verenpainetta ja nopeuttaa pulssia, mutta jonkin ajan kuluttua saattaa ilmetä vastavaikutus. Punaisen vaikuttaessa aika yliarvioidaan ja henkiset taakat tuntuvat erityisen raskailta. Punainen saa katsojansa kiinnittämään huomionsa sisustajan haluamaan paikkaan, ja pienet punaiset yksityiskohdat piristävät kotia tuoden tunnelman mukanaan.
 
Sininen hidastaa taimien kasvua, ehkäisee hormonitoimintaa ja haittaa haavojen tervehtymistä. Se alentaa verenpainetta ja hidastaa pulssia. Sen  vaikuttaessa aliarvioidaan aika ja henkiset taakat tuntuvat keventyvän. Se rauhoittaa, tuntuu selvästi etääntyvän ja avartavan tilaa, samalla se synnyttää vapauttavan tunteen ja voi laukaista jännitystiloja. Myönteiset vaikutukset liittyvät lähinnä vaaleisiin ja keskivaaleisiin sinisiin, esimerkiksi makuuhuoneessa vaaleansininen rauhoittaa ennen nukkumaanmenoa. Taitettu sininen on yleensä rauhallinen, se sopii syvälleluotaavaan mietiskelyyn ja ideoiden kehittämiseen. Sinisen täydellinen puuttuminen ympäristöstä, etenkin ikkunattomassa tilassa, on rinnastettavissa hengitysilman puutteeseen. Väri-instituutti Pantone muuten valitsi vuoden 2020 väriksi klassisen sinisen. 👌🏻











Välivärit saadaan sekoittamalla lähinnä toisiaan olevat  päävärit keskenään. Keltaisesta ja punaisesta tulee oranssi, punaisesta ja sinisestä violetti sinisestä ja keltaisesta vihreä. Jokaisesta väliväristä voidaan sekoittaa yksi puhdas ja lukemattomia murrettuja värejä. Sukulaisvärit ovat väriympyrässä rinnakkain. Vastavärit ovat väriympyrässä vastakkain ja ne korostavat toisiaan. Värin murtaminen suoritetaan vastavärillä. Värin taittaminen tehdään valkoisella, harmaalla tai mustalla. Me sekoiteltiin väriympyräämme myös murretut värit ja pastellivärit.



Oranssi on voimakkaasti lämmittävä, se on loistokas ja juhlallisen iloinen väri. Oranssi ei saa kuitenkaan esiintyä hallitsevana koska laajana pintana se on ahdistavan hyökkäävä, painostava ja jopa polttavan tuntuinen. En löytänyt sisustuksestani oranssia, mutta tää asukuva on loistava esimerkki siitä kuinka murrettu oranssi yhdessä mustan kanssa luo huomiota herättävän yhdistelmän. Ihastuin tuohon puseroon juurikin sen värin vuoksi.



Violetti on sävyllisistä väreistä tummin ja kuin yötaivaan avaruuteen kaikkoava, niinpä sen meissä synnyttämät tunteetkin ovat syvälle sisimpäämme tunkeutuvia. Mystiikka, juhlallisuus ja surumielisyys viihtyvät tumman violetin seurassa, kun taas vaaleassa violetissa on lumoavuutta ja huumaa. Violetti on kautta historian nähty kuninkaallisena värinä ja se tuo ylellisyyttä sisustukseen. Violettia väriä en kotoani löytänyt. 

Vihreä rauhoittaa ja se on ihanteellinen ympäristö keskittymiselle ja mietiskelylle. Se edistää kiihotuksesta ja yllytyksestä pidättäytymistä. Tapaamme vihreää väriä paljon luonnossa, ja vihreällä saakin tuotua ripauksen luontoa keskelle kotia. Tummanvihreä luo turvallista varmuutta ja vaaleanvihreä rauhaisaa sydämmellisyyttä.

 







Neutraali halkaisija jakaa väriympyrän lämpimään ja kylmään puoliskoon, eli värit 12 sekä 1-5 ovat lämpimiä värejä ja värit 6-11 ovat kylmiä värejä.
















Musta saa vastakohtaisuudellaan värit loistamaan ja elähdyttää ympäristöään kunhan sitä ei käytetä liian laajoina eheinä pintoina. Harmaa muodostaa neutraalin tarkastelutaustan sekä vaaleille että tummille väreille. Valkoinen heijastaa väreistä eniten valoa ja kirkastaa läsnäolollaan muita värejä.











Värisoinnutuksessa etsitään sopusointuisia väriyhdistelmiä, eli väriharmonioita.  Yksi sävy valitaan hallitsevaksi sävyksi, koska muuten eri värit tekevät kilpaillessaan kokonaisuuden rauhattomaksi. Hallitsevan sävyn valinnalla sommitelmasta tulee yleisilmeeltään joko tumma tai vaalea, esimerkiksi olemukseltaan vaalea keltainen tietää hallitsevana sävynä vaaleaa kokonaisuutta. Värit joita yhdistää jokin tietty ominaisuus sopivat hyvin sommitelmaan, yhdistävä piirre voi olla vaikkapa samansävyisyys tai vaaleusominaisuus. Kun värit poikkeavat toisistaan vain yhden ominaisuuden verran niin silloin ne sopivat ihan superhyvin yhteen. 👌


Materiaaliopissa kävimme läpi sideaineita, liuottimia ja pigmenttejä. Pigmentit ovat (yleensä) hienojakoisia jauheita, jotka antavat maalikalvolle sen värin, peittävyyden ja esteettisen ulkonäön. Värilliset pigmentit voidaan jakaa kemiallisen koostumuksen mukaan orgaanisiin ja epäorgaanisiin. Orgaanisia pigmenttejä saadaan luonnosta, eli eläimistä tai kasveista, esimerkiksi punajuuresta. Epäorgaaniset pigmentit valmistetaan kemiallisista alkuaineista. Epäorgaaniset pigmentit kestävät yleensä orgaanisia paremmin auringonvaloa ja ilmastorasituksia, mutta monet niistä ovat myrkyllisiä (lyijy-, kupari- ja arseenivärit.)




Lopuksi vielä muutama tärppi värivalintoihin:
- Älä valitse sävyä somessa näkyvien kuvien perusteella
- Testaa värit luonnollisessa ympäristössä, värilastuja saa liikkeestä kotiin mukaan testattavaksi
- Testaa värit eri vuorokaudenaikoina; luonnonvalossa ja illemmalla keinovalossa
- Kysy läheisiltäsi miten he näkevät värin


Rentouttavaa viikonloppua kaikille!😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma