Tapetoidaan tehosteseinä

Hellou! Me saatiin tapetointihommat koululla pakettiin ja aattelin perehtyä tässä postauksessa tehosteseinän tapetoimiseen. Harjoiteltiin tapetointia erilaisilla tapeteilla ja ehottomasti helepointa tapetointi oli Non-Woven -tapetilla – sitä ei tarvinnu vetyttää kuten paperitapetit, liima levitettiin seinälle ja tapetti rullasta suoraan seinään. Kuitutapetti on tosi peittävä ja kestää hyvin kulutusta. 

 

 

 

 

 

 

 

Tapetoinnilla onkin pitkä historia. Kotimaisia paperitapetteja alkoi olla saatavilla jo 1700-luvun puolivälissä ja 1800-luvun puolivälissä tapettien käyttö yleistyi kun perustettiin ensimmäisiä pieniä tapettitehtaita. Tapettien valmistus ja sen myötä käyttö kasvoi moninkertaiseksi kun 1870-luvulla siirryttiin höyrykonevalmistukseen ja paperin raaka-aineena alettiin käyttää puuta. Tapettien käyttö levisi tämän jälkeen kaikenlaisiin asuntoihin. Vanahoista suomalaisista tapettitehtaista ainaki Sandudd Oy sekä Pihlgren&Ritola Oy on vielä toiminnassa. Pihlgren&Ritolan valikoimasta muuten löytyy paljo ihania 1950-luvun klassikkotapetteja. 😍

 

 

 

 

 

Ennen tapetoinnin aloittamista täytyy laskea menekki jotta osaa ostaa tarvittavan määrän tapettirullia. Tapetin menekin laskennassa lasketaan montako vuotaa tapettia tarvitaan seinälle ja kuinka monta vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan. Ensiksi mitataan tapetoitavan seinän korkeus ja leveys, ovia ja ikkunoita ei kannata vähennellä. Käytän tässä esimerkkinä suunnittelemani rintamamiestalon keittiötä jonka yhdelle seinälle tuli tapetti.

Huoneen korkeus on 250cm ja leveys 375cm. Useimmat tapettirullat ovat pituudeltaan 10,05m ja leveydeltään 0,52m,  joten käytän sitä kokoa tässä esimerkissä.  Ensiksi kuviottoman tapetin menekin laskeminen. Tapettirullan pituus jaetaan huoneen korkeudella, jolloin saadaan laskettua montako vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan korkeussuunassa. 10,05/2,5 m = 4,02 vuotaa, eli 4 täyttä vuotaa.   

Huoneen leveys jaetaan vuodan leveydellä jolloin saadaan laskettua montako vuotaa tarvitaan leveyssuunnassa, eli 3,75/0,52m = 7,21 vuotaa joka pyöristetään ylöspäin eli 8.

 

Yhdestä tapettirullasta saadaan 4 täyttä vuotaa ja yhteen seinään tarvitaan 8 vuotaa. Vuotien määrä jaetaan jolloin saadaan tarvittavien rullien määrä, eli 8/4 = 2. Seinään tarvitaan siis kaksi tapettirullaa.


Kuvioitua tapettia menee hieman enemmän. Tässä esimerkissä tapettirullan koko on 10,05x0,52m ja tasakohdistus 53cm.Tapettirullan pituus jaetaan huoneen+kuvion (2,5+0,53m) korkeudella, jolloin saadaan laskettua montako vuotaa yhdestä tapettirullasta saadaan korkeussuunassa. 10,05/3,03 m = 3,31 vuotaa, eli 3 täyttä vuotaa.

Huoneen leveys jaetaan vuodan leveydellä jolloin saadaan laskettua montako vuotaa tarvitaan leveyssuunnassa, eli 3,75/0,52m = 7,21, eli pyöristettynä ylöspäin 8. 

Yhdestä tapettirullasta saadaan kolme täyttä vuotaa ja yhteen seinään tarvitaan 8 vuotaa. Vuotien määrä jaetaan, eli 8/3= 2,66.  Koska tapettirullia voi ostaa vain kokonaisina niin luku pyöristetään aina seuraavaan kokonaislukuun. Seinään tarvitaan siis 3 tapettirullaa.

Ennen tapetoinnin aloittamista esivalmistelut ja pohjatyöt kannattaa tehdä huolella jotta lopputuloksesta tullee hyvä.  Pienimmätkin rosoisuudet näkyvät ohuen tapetin alta, etenkin hyvässä valaistuksessa. Tapetoitavan seinän on oltava tasainen, kuiva, puhdas ja tasavärinen.

  • Poista seinästä mahdolliset ruuvit ja taulukoukut
  • Tasoita pinnan epätasaisuudet (kolot ja halkeamat) tasoitteella
  • Hio epätasaisuudet, voit hioa koko seinän kauttaaltaan kevyesti jotta siitä lähtee kaikki ylimääräiset kohoumat ja lika pois
  • Pese hiontapöly esimerkiksi kostealla liinalla tai kankaalla
  • Vanha tapetti pittää poistaa tapetinirroitusaineella ennen uuden asentamista
  • Seinä kannattaa pohjamaalata tehostetapetin värillä jotta seinän väri ei pilkahtele saumakohdista – etenkin tumma tehostetapetti vaatii tumman pohjavärin 
  • Tarkista että kaikissa tapettirullissa on sama sävy -ja painonumero –  eri painoerien sävyt vaihtelevat
  • Tarkista että rullat ovat virheettömiä –tehdas ei korvaa seinään kiinnitettyjä virheellisiä tuotteita 

Tapettirullan etiketistä löytyy sarjanumeron lisäksi rullan leveys ja pituus, merkinnät pesunkestävyydestä ja  auringonvalon kestävyydestä, kohdistus ja kiinnitystapa.


 

 

 

 

 

 

 

 

Oikiat työkalut on puoli iloa, eli ennen tapetoinnin aloittamista kerätään työvälineet.

 


 

 

 

Seuraavissa ohjeissa käytän NoWo-tapettia , eli kuitupohjaista tapettia. Liisteri siis levitetään suoraan seinään, eli liisteröidään kerralla parin vuodan verran jonka jälkeen vuota kiinnitetään kuivana siihen. NoWo-tapetin voi nostaa seinälle suoraan rullasta, tai toki vuodat voi leikata valmiiksikin jos haluaa. Tapetointi aloitetaan valosta poispäin.

1. Ensimmäisen vuodan on ehdottoman tärkeetä olla suorassa. Tarkista lähtöseinän suoruus ja mittaa aloituskohta. Ylös sekä molempiin reunoihin jätetään yleensä muutaman sentin rajat. Esimerkiksi jos vuodan leveys on 53 senttiä ja haluat jättää 2 cm rajat niin tällöin mittaa nurkasta 55 senttiä, tee seinään merkki ja vedä pystysuora aloitusviiva laserin tai vatupassin avulla.


2. Liisterin tai liiman levittäminen onnistuu mielestäni parhaiten pienellä telalla. Hankalissa paikoissa kannattaa käyttää apuna myös sivellintä, esimerkiksi nurkissa sekä lattian-ja katonrajoissaf. Liisteröi seinältä ensin hankalat kohdat siveltimellä ja vaihda sen jälkeen telaan.  Levitä liisteri/liima seinään vähän vuotaa leveämmälle alueelle noin maalikerroksen paksuisesti. Jos liisteriä on liian vähän niin tapetti tarttuu huonosti eikä sitä saa liikuteltua seinällä, jos taas liisteriä on liian paljon niin se pursuilee reunoilta. Liisteriä on riittävästi kun siihen saa piirrettyä kuvion.

 

3. Nosta ensimmäinen vuota seinälle ja kohdista se tarkasti aloitusviivaan. Jos laitoit tapetin suoraan rullasta niin katkaise tapetti alaosasta mattoveitsellä linjarin avulla.

 

 

 

 

 

 

 

Kiinnitä vuota ja poista ilmakuplat tapettiharjaa - ja lastaa apuna käyttäen. Ensiksi tapettiharjalla kevyesti keskeltä sivuille harjaten. 

 

 

 

 

 

 


Sitten tapettilastalla keskeltä sivuille, niin että ilmakuplat poistuvat ja ylimääräinen liisteri pursuaa reunoilta pois. Lopuksi pyyhi veteen kostutetulla sienellä tai liinalla pursunneet liisterit reunoilta ja käy koko vuota läpi kauttaaltaan veteen kostutetulla liinalla. 

 

 

 

 

 

4. Nosta seuraava vuota seinälle ja kohdista kuvio seinällä oikein edelliseen vuotaan nähden. Liikuttele vuotaa seinällä tarpeen mukaan ja asenna se puskuun, eli tarkasti juuri edelliseen vuotaan kiinni, ei sen päälle. Viereinen kuva havainnollistaa hyvin sauman huomaamattomuuden kun vuodat ovat puskussa. 

 

 

 

5 . Leikkaa tapetin yläreuna suoraan linjarin ja mattoveitsen avulla, kuten reunoille niin myös ylös tulee muutaman sentin rajat. Sitten vaan tapetoidaan seinä loppuun!  Ylimääräiset tapetit ylhäältä ja alhaalta kannattaa leikata pois aina 1-2 vuodan jälkeen, itse huomasin että jos leikkaa liian kosteana niin vuota lähtee rullaantumaan leikkauskohdasta ja jos taas liian kuivana niin vuota lähtee repeämään. Kannattaa myös huolehtia että mattoveitsen terä on terävä!  






 

Onko sulla ollu talavilomaa tai onko se edessä päin? Mun talaviloma alakaa huomena. 😌 Tän koronatilanteen takia ei voi mittään ihmeempiä tehä,  mutta mää aion ainaki nauttia keväisistä keleistä ja ulkoilla mahollisimman palijo.  Aurinkoista loppuviikkoa kaikille! 💛

 

 

PS. Tapetointiin löytyy hyviä ohjevideoita YouTubesta. Mää meen viimeseen harkkaani Värisilmään, joten sen kunniaksi tässä Värisilmän tapetointiohjeet videolla.😏

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma