Mattojen maailma

 Helou!

Monestikko nää oot ettiny mattoa kotiisi googlettamalla  hakusanoilla "matot sisustuksessa", ”minkä kokoinen matto", "millainen matto eteiseen"❔  Täälä nousee käsi pystyyn, mää ainaki oon lukemattomia kertoja. 😅 Mattoja on iso valikoima ja Sen Täydellisen maton löytäminen voi olla haastavaa. Oon oppinu työharjoittelussa huonekaluliikkeessä paljon, ja kokoan tähän postaukseen vinkkejä maton valintaan sekä esimerkkejä Sotkan mattovalikoimasta.

Blackbird -matto
Vallila Hymy -matto


Matot ovat tärkeä yksityiskohta sisustuksessa, ne tekevät kodista viihtyisän ja tunnelmallisen. Maton materiaali, kuviot ja värit vaikuttavat kaikki siihen että miltä koti näyttää ja tuntuu. Lähtökohtana maton valinnassa on tila mihin matto tulee ja maton käyttötarkoitus toimii pohjana sille että millainen matto kannattaa valita.

 

Yleensä eteisen matto joutuu kovimmalle koetukselle, sen täytyy kestää kosteutta ja sen on oltava helposti puhdistettava.  Hyvä valinta on esimerkiksi sileäpintainen tekokuituinen matto tai luonnonkuituinen ja pölyä keräämätön sisalmatto.

Suosittua Nature - mattoa löytyy useassa eri koossa ja värissä.
Shiraz -matossa on kivat hapsut maton molemmissa päissä.

Olohuoneen matoissa on eniten valinnanvaraa. Jos olohuoneeseen haluaa ylellistä  tunnelmaa niin esimerkiksi himmeästi kiiltävä viskoosimatto on hyvä valinta.
Vallilan Syvämeri -maton uutuusväri on roosa. 

Villamatto on myös hyvä valinta olohuoneeseen. Villa itsessään hylkii likaa, se on helppohoitoinen ja kestävä.   Villamatoissa on suuri valikoima tiiviisti kudotuista matoista lämpöisiin marokkolaismattoihin.  Villamatto kuuluu ehdottomasti mun lempparimattoihin. Olohuoneessani on Askon Palermo -villamatto ja eteiskäytävällä Askon Samira -matto.

 

Nukkamatot ovat ihanan pehmoisia ja lämminhenkisiä. Alicia - nukkamattoa löytyy jopa koossa 200x290cm.

















Ruokailutilaan kannattaa valita tiivistikudottu sileäpintainen matto, silloin siitä on helppo puhdistaa vaikkapa pöydältä pudonneet ruoan muruset.  Kylpyhuoneessa toimii kosteutta kestävä tekokuituinen matto. Allergikon kannattaa  suosia pölyämätöntä, mahdollisimman tiivistä mattoa.



Lapsi- ja lemmikkikoteihin sopii matto joka on sileäpintainen ja helposti puhdistettava. Villamatto on siis hyvä valinta myös lapsiperheeseen sen likaa hylkivän ominaisuuden vuoksi.  Nimenomaan lastenhuoneeseen suunniteltuja mattojakin löytyy, liikennematosta aina iloisen värisiin ja hauskasti kuvioituihin mattoihin. Supersöpö ja pehmeäpintainen Lazy -matto sopii hyvin alustaksi lasten leikkeihin, sitä löytyy keltaisena ja turkoosina, sekä pyöreänä että suorakaiteen muotoisena.





Miten sitten valita sopivan kokoinen matto? Suuria mattoja kannattaa suosia kun haluaa sitoa kalusteet yhtenäiseksi ryhmäksi esimerkiksi olohuoneessa. Tällöin maton reuna tulee aivan sohvan eteen tai jalkojen alle, maton päälle menee myös sohvapöytä. Ruokapöydän alla maton tulee olla niin suuri että peittää ruokailualueen myös silloin kun tuolit on vedetty pois pöydän alta.  Suorakulmaiset matot toimii millaisessa tilassa vaan lähes aina, pyöreällä matolla taas voi selkiyttää hankalan mallista tilaa. Maton hahmottelussa kotiin voi käyttää samaa kikkaa kuin sohvankin kanssa, eli maalarinteippiä.













Maton väri kannattaa valita sekä huonekalujen että lattian värin mukaan. Maton kannattaa olla väriltään erilainen kuin sohvan eli joko tummempi tai vaaleampi.  Kodin valaistus ja ulkoa tuleva luonnonvalo vaikuttaa paljon siihen miltä matto näyttää, mutta onneksi on vaihto- ja palautusoikeus jos matto ei passaakkaan kotiin. Monivärisellä matolla voi sitoa kodin eri värit yhteen, tai poimia maton väreistä tehostevärejä muuhun kodin sisustukseen. Matoilla sisustaessa voi hyvinkin leikitellä; laita matto vinottain tai yhdistele erilaisia kuvioita.


Sisustaminen on hyvin pitkälti makuasia, joten mun mielestä ehkä paras neuvo maton valintaan on että; jos se susta näyttää ja tuntuu hyvältä niin sillon se on hyvä! 😘 Ja jos tarvit apua niin rohkeasti vaan myymälään ja kysymään myyjältä neuvoa, voit ottaa vaikka puhelimeen kuvan tilasta mihin matto tulee tai otat mukkaan jonku koristetyynyn kyseisestä tilasta.

PS. Meillä Sotkassa alkaa huomenna ❗️mattokamppis❗ Valittuja mattoja saa kaksi yhden hinnalla, ja näitä valittuja mattoja on muuten monta lavallista.😏 Tervetuloa Sotkaan! 😉



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja