Sohvia ja verhoilukankaita

 Moikka!

Toinen viikko työharjoittelussa ois paketissa. 👏 Oon päässy tekemään monipuolisesti kaikenlaista; palvelemaan asiakkaita, myymään, purkamaan kuormaa, hinnoittelemaan tuotteita sekä tekemään esillelaittoa ja somistamaan. Tässä postauksessa perehdyn sohviin ja verhoilukankaisiin.



Sohvan hankinta on iso asia, sohvalla vietetään paljon aikaa joten sen valintaan kannattaa panostaa.  Erityisesti olohuoneessa sohva on kodin keskipiste ja se määrittää vahvasti koko kodin tyyliä ja yleisilmettä. Mittoja kannattaa ehdottomasti ottaa ja huomioida myös se että suurissa myymälöissä sohva voi näyttää pienemmältä kuin se onkaan. Sohvan voi hahmotella kotiinsa esimerkiksi teippaamalla maalarinteipillä sohvan mittojen mukaisen alueen. Sotkasta löytyy usealta eri valmistajalta kivoja suunnittelua helpottavia kirjasia, joilla voi magneettiosien avulla suunnitella haluamansa kokonaisuuden.

 

Aluksi on hyvä miettiä millaiseen tarpeeseen ja millaiseen tilaan sohva tulee. Kannattaa miettiä mikä on sohvan yleisin käyttötapa. Moniko istuskelee sohvalla samaan aikaan, onko sohva koko perheen mukava löhöilypaikka tv:n edessä vai ennemmin seurustelupaikka ystävien kesken? Kannattaa valita sohva joka on kokonsa ja muotonsa puolesta sopiva sen käyttötarpeisiin. Olennaista on myös millaisessa asennossa sohvalla viihtyy; leveä istuinosa takaa rennon oleskelun kun taas kapeassa sohvassa istumisasento on ryhdikkäämpi. Kun tilaa on vähän niin sohvan käytännöllisyys ja monitoimisuus nousevat arvoonsa, pienempään tilaan sopii suoran mallinen kahden istuttava tai kolmen istuttava sohva.


  Isoon olohuoneeseen tai perheelle sopii hyvin kulmasohva tai divaanisohva.



Moduulisohva on helposti muunneltavissa ja vuodesohvasta saa nukkumispaikan vieraalle. Sohvaa täydennetään rahilla, koristetyynyillä, viltillä, sivupöydällä, tarjotinpöydällä tai lepotuolilla. Kokeile, kokeile ja kokeile sohvaa toisensa jälkeen niin varmasti löytyy just sulle se paras. 💁


Mun mielestä Sotkan Luoto -laverisohva on ihastuttava! Sohvan runko on mäntyä, sitä saa harmaana ja kuultovalkoisena. Sohvaa voi täydentää vuodelaatikolla ja siihen löytyy eri värisiä patjasarjoja. Kotiin en tätä sohvaa hankkisi mutta tää ois aivan ihana johonki mökille.


Sitten päästäänkin verhoilukankaisiin. Verhoilu on varmasti eniten sohvan ilmettä määrittävä tekijä. Kannattaa siis miettiä miten verhoilukangas ja väri sopivat muihin jo kodissasi oleviin huonekaluihin. Kankaan valinnassa kannattaa  kiinnittää huomiota omiin tarpeisiin; millaiseen käyttöön uusi sohva tulee ja kuinka kovaa kulutusta sen tulee kestää.


Kankaan martindale-luku kertoo hankauksenkestosta. Kankaiden kulutuskestävyyttä mitataan erilaisilla hankaavilla laitteilla. Mittaaminen tapahtuu niin että tutkittava kangas kiinnitetään pyöreään alustaan jota hangataan standardivillakangasta vasten pyörivällä liikkeellä. Tuloksena ilmoitetaan kierrosmäärä jonka jälkeen kaksi kankaan lankaa katkeaa. Tavalliseen päivittäiseen käyttöön kotona riittää 20 000 - 25 000 kierrosta, julkisen tilan kalusteeseen yli 50 000 kierrosta on hyvä. Toinen mittari on pilling-luku joka kertoo kuinka helposti kangas nyppyyntyy. Kankaan pilling-arvo ilmoitetaan asteikolla yhdestä viiteen, mitä suurempi luku on niin sitä vähemmän kangas nyppyyntyy.

 Lapsiperheessä puhtaanapidon helppous on tärkeää. Keinonahka - ja nahkasohvia on helppo puhdistaa ja suojausaineella käsitelty kangassohva hylkii likaa. Tyynyjen irrotettavat päälliset helpottavat puhtaanapitoa. Lemmikkikodissa kannattaa suosia tiiviisti kudottua kangasta, mitä tiiviimpi kangas on niin sitä vähemmän koiran tai kissan kynnet jäävät siihen kiinni. Kangasta voi testata rapsuttamalla sitä kynnellä: jos kankaaseen ei jää lenkkejä niin se luultavasti kestää myös lemmikin tassut. Lemmikkikotiin sohvaa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kankaan sähköistymiseen, helposti sähköistyvä kangas kerää lemmikin karvoja. Luonnonmateriaalit eivät juurikaan sähköisty, eli kannattaa valita verhoilukankaita joissa on mukana puuvillaa tai pellavaa. Nahka- tai keinonahkasohva ei kerää pölyä ja siksi se on hyvä valinta lapsi - tai lemmikkikotiin. Toisaalta esimerkiksi kissan kynnet voivat naarmuttaa nahkaa.



Verhoilukankaita löytyy paljon ja vaikka mitä ihanan herkullisia sävyjä 😍 Harmaan valtakausi on selkeästi väistymässä  ja nyt suositaan  lämpimän beigen sävyjä. Mää oon (toistaiseksi) pysytelly sohvan suhteen neutraalissa sävyssä ja leikitellyt erilaisilla kuoseilla ja väreillä muussa sisustuksessa kuten koristetyynyissä. Haluaisin nostaa näistä verhoilukankaista yhden esille, se on AquaClean.


AquaClean on valmistettu ilman haitallisia aineita ja nimensä mukaisesti se puhdistetaan pelkällä vedellä. AquaClean -kangas sopii hyvin allergiakotiin, ja koska se kestää hyvin kulutusta niin se on hyvä valinta myös lemmikki- ja lapsikotiin. Ja mikä parasta, tää on ekologinen valinta💚



Sohva kannattaa ehdottomasti suojata verhoilusuojalla. Suojaus ei vaikuta tekstiilin ominaisuuksiin.  Suojaus tekee verhoilukankaaseen nesteitä hylkivän pinnan eikä lika imeydy kuitujen tai nahan huokosten sisään. Tuore lika lähtee pinnalta pyyhkäisten ja kuiva lika on helpompi imuroida. Sohvan suojaus siis pidentää sen käyttöikää.




 Tässä vielä video jonka kuvasin Sotkassa, se havainnollistaa hyvin kuinka tuo verhoilusuoja toimii.




Sohvalla istutaan lähes päivittäin ja se joutuu ylleensä kovalle koetukselle, joten sitä kantsii siivota ihan niinku kotia muutenki. Sohvan ensisijainen huoltokeino on säännöllinen imuroiminen tekstiilisuulakkeella pienellä teholla. Sohva säilyttää muotonsa kun sohvatyynyjä pöyhii ja kääntelee. Jos mahdollista niin sohvatyynyt kannattaa irrottaa, tampata ja tuulettaa.  Mulla on edelleen mietinnässä uusi sohva. Tulin siihen tulokseen etten tarvitse divaania ja Ikean Söderhamn - sohva on kovasti mun mieleen. 😍 Se ois siinä mielessä hyvä valinta että sitä voi muokata mieleiseksensä erilaisten osien avulla. Päälliset ovat myös irrotettavat ja niitä löytyy useassa eri värissä, eli sitten kun mulla mieli taas muuttuu niin uuden sohvan sijaan voisin hankkia eri väriset päälliset sohvaan. 😏 Mukavaa keväistä viikonloppua kaikille! 🌞






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma