Viherkasvit sisustuksessa

Heippa! 

Jotain iloa tästä koronatilanteesta, ehtii nimittäin päivittää ahkerasti blogia. 😏 Vihersisustus ratsastaa edelleen sisustustrendien aallonharjalla. Eikä kyllä mikkään ihme koska viherkasvit ovat todellinen  kodin energiaboosti. Niillä saa tuotua tilaan raikkautta, tunnelmaa sekä kotoisuutta. Tiesittekö muuten että ihmisen silmä aistii eniten vihreitä valonpituuksia? Sen vuoksi näemme vihreästä enemmän sävyjä kuin muista väreistä. Viherkasvi on ihana sisustuselementti, mutta sen lisäksi se myös puhdistaa ilmaa. Huonekasvien hengitys toimii päinvastoin kuin ihmisellä, eli  ne tuottavat happea ja kuluttavat hiilidioksidia. Vesihöyryä haihduttaessaan ne saavat sisäilman liikkumaan ja kosteuden ansiosta myös ilmassa leijuvan pölyn määrä vähenee. Kasvit syövät haitallisia aineita ilmasta ja vapauttavat kasvikemikaaleja jotka pystyvät hävittämään myös homeitiöitä ja bakteereita.💁


Mun lyyraviikuna kuoli.😭 Edelleenkään en ymmärrä mitä tein sen kanssa väärin. Lyyraviikunan kuolemisen jälkeen oon kyllä ottanu opiksi ja perehtyny tarkemmin jokaisen viherkasvini taustoihin.  Niitä on helpoin ymmärtää kun tietää mistä laji on alkujaan kotoisin ja minkälaiset sen luonnollisen elinympäristön olosuhteet ovat. Kotiin ei pysty luomaan täysin kasvin luonnollisia elinoloja vastaavia olosuhteita mutta niitä voi kuitenkin jossain määrin jäljitellä.  Voin olla kyllä lyyraviikunan kuolemasta huolimatta ylpeä itsestäni koska aiemmin onnistuin tappamaan jopa kaktuksen. 😅 Yli vuosi sitten hankkimani Peikonlehti voi edelleen hyvin. Peikonlehden vähän vanhemmat, liuskottuneet ja reikiintyneet lehdet ovat upeita. Liuskottumisen tehtävänä on suojata lehtien vahingoittumista voimakkaassa tuulessa, kasvihan on siis alkujaan kotoisin Meksikon trooppisista metsistä.  Olohuoneessani on peikonlehden lisäksi tuoksutraakkipuu, jonka hankin Ikean "opintomatkallani." 😏 Tuoksutraakkipuu on kotoisin Afrikasta. Traakkipuun pitäisi olla sopeutuvainen erilaisiin kasvuolosuhteisiin ja näin ollen helppo huonekasvi.




Traakkipuun vanhempi nimihän on lohikäärmepuu. Nimi on johdettu Kreikan kielen naispuolista lohikäärmettä tarkoittavasta sanasta drakaina ja kasvi erittää punertavaa pihkaa jota on kansankielellä kutsuttu lohikäärmeen vereksi. Traakkipuussa mua ihastuttaa sen puumainen runko ja kauniit kirjavat lehdet.



Viherkasvien on myös todettu lievittävän stressiä ja rauhoittavan mieltä. 🙏  Jos ootte seuranneet Greyn anatomiaa niin tiedätte varmaan sen viherkasveilla täytetyn huoneen jonka on tarkoitus rauhoittaa, se on aivan upea! Oispa ihana sellanen kotiviidakko.🙊 Aionkin hankkia lisää viherkasveja, kunhan ensin seurailen miten pärjään näiden kanssa. Keittiön pöydällä mulla on kultapalmu-kaksikko yhteiseen ruukkuun istutettuna. Kultapalmu on Madagaskarilta kotoisin ja sen pitäisi olla kestävimpiä huonekasveja.




Tillandsia -ilmakasvi muutti makkariini. Ilmakasvit ottavat tarvitsemansa kosteuden ilmasta, sen lehdissä on hienoista nukkaa joka sitoo kosteutta ja ravinteita kasviin. Hoito-ohjeeksi sain kylvettää tillandsiani kerran kuukaudessa ja tätä ohjetta noudattamalla se on voinut hyvin. Lehtien väliin jää kosteutta kylvetyksen jälkeen, joten kasvi täytyy muistaa kuivattaa kunnolla ettei kasvi mädänny.

 

(Viisas) ystäväni kertoi että viherkasvin hengissä säilymisen kannalta on tärkeää antaa sille nimi, hän kertoi että aina kun hän on jättänyt nimen antamatta niin hänen kasvinsa on kuollut. Joten keksinpä sitten viherkasveilleni nimet, katsotaan onko ystävääni uskomista. 🙊 He ovat upeita yksilöitä kaikki joten he ansaitsivat upeat nimet 💚 Iso traakkipuu on Fernando Suuri, peikonlehti on Gimli, tillandsia on Gaia, ja kultapalmut ovat Zeus ja Poseidon. Mitä viherkasveja sun kotoa löytyy? 😊

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma