Kasvualusta mullattomaksi


Heipparallaa! Mun viherkasvihulluus (rakkaus🥰) on menny ihan next levelille. Aika monta kertaa oon itelleni sanonu että piän vähä taukoa kasveista, mutta ennemmin tai myöhemmin palaan ruokakauppa-reissulta mukanani uus viherkasvi. 😅 Ja päätinpä sitten – toisista viherkasvihulluista inspiroituneena – laittaa viherkasvini mullattomaan kasvualustaan. 😏 Tarkoituksena tässä siis luoda kasville mahdollisimman luontainen kasvualusta, sellainen missä se luonnossa viihtyy. Otin palijo selevää asiasta ennenku ryhdyin hommiin.

Pohdin kahden kasvualustan välillä; aroidmix ja palmumix. Aroidmixiin tulee kookoskuitua, perliittiä ja kaarnaa. Palmumixiin tulee Seramista, ruukkusoraa ja kaarnaa. Palmumix käy nimensä mukaisesti erityisen hyvin palmuille mutta sen sanotaan passaavan lähes mille tahansa kasville ja se onkin yksi syy miksi päädyin siihen. Toinen syy on se että mun mielestä tuo palmumix on myös aika kauniin näköistä. 😏


Seramis on siis poltettua savirouhetta joka huokoisen rakenteensa ansiosta imee ja varastoi itseensä yli painonsa verran nestettä, jota se luovuttaa tarpeen mukaan kasvin käyttöön. Savirouheessa kasvin juuret saa ihanteellisen määrän happea, vaikka savirouhe olisikin täysin vedellä kyllästetty. Se ei myöskään happane, laajene tai tiivisty.   Ruukkusora taas edistää veden läpäisevyyttä ja tuo alustaan ilmavuutta sekä kuohkeutta. Se ei ime itseensä vettä joten se on hyvä pari seramikselle. Kaarna ei kuulemma oo välttämätön mutta laitoin sitäkin vähän, tuomaan ilmavuutta.

Perusohjeessa kaikkia aineksia laitetaan suunnilleen saman verran. Seramiksen määrällä voi hienosäätää kasvupohjan vedenpidättävyyttä.; eli kovasti juovalle kasville seramista enemmän ja kuivasta tykkäävälle kasville vähemmän. Mää laitoin kaikki ainekset ämpäriin (noin 50% seramista, 50% ruukkusoraa ja 20% orkideamultaa) ja sekoitin ne huolellisesti.

 

Koko homman ärsyttävin ja aikaa vievin homma oli juuriston putsaus mullasta. Toisten kasvien juuriston putsaus onnistu heleposti mutta toisten taas ei. Pieni- ja ohutjuuristen kasvien putsaaminen oli hidasta ja varovaista hommaa. Ihan puhtaaksi juuria ei tarvi saaha, riittää että saa suurimman osan mullasta pois juuria vahingoittamatta. Ensin mää otin käsin pois multaa ja sitten veden kanssa, tarvittaessa juurakon voi jättää vielä veteen likoamaan.

Mää leikkasin liukuestematosta sopivan kokoisen palan ruukun pohjalle ettei kasvualusta pääse valumaan ulos ruukun pohjarei'istä.

 

Laitoin pohjalle ohuen kerroksen palmumixiä jonka päälle noin ruokalusikallinen kanankakkaa. Kanankakkarakeista kasvit saavat pää- ja hivenravinteet luonnollisessa muodossa. Se on valmistettu kompostoidusta broilerin lannasta sekä merilevä - ja muista kasviperäisistä jauheista. 

Kanankakan päälle laitoin ohuen kerroksen  palmumixiä jonka jälkeen kasvi ruukkuun ja täyttämään ruukku palmumixillä.





Sen jälkeen suihkuttelin kasvin lehdet ja kasvualustan kunnolla vedellä. Heti istutuksen jälkeen ei kannata laittaa lannoitetta mutta merilevä-uutteella on hyvä helliä kasvia. Ruukkua kannattaa kallistella jotta kaikki ylimääräinen vesi valuu pois. Lopuksi se kannattaa jättää vielä kunnolla kuivumaan lattiakaivon päälle ettei kasvualustaan jää ylimääräistä vettä. Sen jälkeen huolehditaan  riittävästä valosta jotta kasvi toipuu ruljanssista. Koska mullattomassa kasvualustassa ei oo ravinteita niin lannoittamisesta täytyy huolehtia. Välillä  kasvualusta on hyvä huuhdella myös pelkällä vedellä lannoite- ja kivennäiskertymien poistamiseksi kasvupohjasta.

Mää aion jatkossa viiä kasvit aina suihkuun kun on aika kastella, samalla tullee suihkuteltua näppärästi myös kasvin lehdet. Puhtaissa pölyttömissä lehdissä ei viihdy ötökät, lehden pintasolukko pysyy puhtaana ja yhteyttäminen paranee.🌱 Suihkun aika on kun kasvin lehdet alkaa lerpattaa ja ruukku tuntuu kevyemmältä, myös seramiksen väristä voi päätellä kastelutarpeen; se muuttuu vaaleammaksi kuivuessaan. Joko nää oot innostunu kokeileen mullatonta kasvualustaa? 😏 Ihanaa syyskuuta kaikille! 🍂

Kommentit

  1. En ole kuullutkaan mullattomasta kasvualustasta. Mielenkiintoista. Meillä ei kasveja paljoa ole kyllä muutenkaan, sillä en ole kovinkaan täsmällinen niiden huolehtimisessa. Kesäksi huvittaisi ulos kyllä jotain laittaa. Eiköhän se kaikki nimenomaan siitä kasvualustasta lähde. Kiitokset vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää oon ihan hurahtanu viherkasveihin. 😅 Ei muuta ku ens kesänä sitten laitat pihalle jotain. 😏 Ja jos innostut sisälle laittaan niin vähällä hoidolla pärjääviä on esimerkiksi anopinkieli, palmuvehka ja kaktukset. 🌵 Kiitos kommentistasi ja ihanaa Joulukuuta sulle Tuire! 🎄

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma