Hellou! Mää sain just valamiiksi tyyliopin, kustannuslaskennan ja tilasuunnittelun näytön. Näyttötyö oli laaja, mutta tosi mielenkiintonen ja kiva toteuttaa. Opettaja arpoi vuosikymmenet 1950-luvulta nykypäivään, mää sain 50-luvun ja olin ihan mielissään! 😍 Ensimmäinen vaihe oli etsiä tietoa ja tehdä tiivistelmä aikakauden rakennustavoista, tyypillisistä riskirakenteista, tyylistä, väreistä, muodoista, materiaaleista, asuintilojen koosta, huoneiden lukumäärästä ja aikakauden merkittävimmistä henkilöistä. Fiftarityylistä löytyi tosi hyvin tietoa niin netistä kuin kirjoistakin.
Yhden ihan loistavan kirjan haluan nostaa esille, nimittäin Perinnemestarin tyylikirja! Seuraava vaihe oli suunnitella aikakaudelle tyypillinen talo. Aikanaan sota tuhosi 100 000 asuntoa,
asuntoa vaille jäi 400 0000 evakkoa ja reilu 100 000 siirtolaisperhettä.
Ratkaisuna asunnontarpeeseen kehitettiin rintamamiestalo ja niitä
valmistui sodan jälkeen reilu 200 000. Jälleenrakennusaikana talot oli pystytettävä nopeasti mutta
tiiliteollisuutta vaivasi suuri energiapula jonka takia puu jäi ainoaksi
rakennusmateriaaliksi.
Eli mää
suunnittelin rintamamiestalon. Rintamamiestalo on tyyppitalo, eli rakennusluvan sai suoraan ns. tyyppipiirroksilla. Tyyppitalo on rakennettu kaikkien rakentajien käytössä olevan yleiskäyttöisen talomallin mukaan, piirrustuksen ja simppelin työselityksen lisäksi suunnitelma sisälsi myös ainemenekkilaskelmat hukkamateriaalin syntymisen minimoimiseksi.
Rintamamiestalot jakavat mielipiteitä; toiset ovat kritisoineet niitä jo
rakennusaikana rumiksi ja persoonattomiksi mutta toisten mielestä taas
rintamamiestalot ovat viimeisiä kunnon taloja - ne on rakennettu itse
alusta loppuun pitkästä tavarasta. Itse kuulun heihin joita
rintamamiestalot ihastuttavat. Tyypillinen rintamamiestalo suunniteltiin käytettäväksi ja asuttavaksi
uunilämmitteisenä. Talon sydämenä siis oli keskusmuuri johon yhdistyivät
ympäröivissä huoneissa olevat 3-4 tulisijaa. Huoneita lämmittävät
pönttöuunit maalattiin pellavaöljymaalilla valkoiseksi tai
hopeanväriseksi kuumuutta kestävällä hornalla. Rakenteeltaan
rintamamiestalo on puolitoistakerroksinen, noppamainen neliö. Kuisti on
tärkeä osa rakennuksen arkkitehtuuria tuodessaan hieman vaihtelua muuten
simppeliin laatikkoon. Kuisti oli aikanaan myös käytännöllinen; siellä
säilytettiin ulkovaatteita ja se toimi keväisin/syksyisin jääkaappina. Mää piirsin suunnitteluohjelmalla pohjakuvan ja tein 3D-mallinnuksen.
Suunnittelemani rintamamiestalon nelijakoisessa alakerrassa on eteinen,
wc, keittiö, ruokailutila ja olohuone.
Eteisestä johtaa portaikko ullakolle. Portaikko tekee 90 asteen käännöksen eikä siinä ole lepotasoa, siinä on rintamamiestalolle tyypillinen pyöreä puutanko käsijohteena. Ullakolla sijaitsee asunnon kaksi makuuhuonetta.
Alunperin rintamamiestaloihin ei piirretty sauna - ja pesutiloja vaan ne sijaitsivat erillisessä ulkorakennuksessa. Jälkikäteen useaan rintamamiestaloon on lisätty sauna ja kylpyhuone, yleensä ne on sijoitettu kellarikerrokseen.
Tein kustannuslaskelman excel-taulukkoon sekä powerpointilla huonekortit joista ilmenee pintamateriaalit ja huonekalut. 1950-luku oli pirteä ja iloitteleva aikakausi jolloin yleinen optimismi sotien jälkeen heijastui sisustukseenkin. Sisustuksessa vallitsi kolme väritrendiä; pastellivärit, skandinaaviset värit ja modernit värit. Erityisesti keittiöissä ja kylpyhuoneissa käytettiin pastellivärejä. Mää valitsin keittiöön mintunvihreät kaapit, seinien maalisävyksi lempeän keltaisen, yhdelle seinälle herkullisen Appelsiini -tehostetapetin ja lattiaksi shakkiruutukuvioisen linoleumlattian joka oli erityisen suosittu 50-luvulla.
Sormi- ja siskonpaneelit olivat suosittuja erityisesti kuisteilla, eteisissä ja saunatiloissa. Värikkäitä kankaita ja tapetteja koristivat kukkakuosit, hedelmät, abstraktit kuviot, sekä selkeät ja voimakkaat kuviot kuten ruudut tai raidat tai pallot. Tapeteissa suosittiin yhden seinän tehostetapetteja.
Kalusteet olivat siroja, pyöristettyjä ja selkeälinjaisia. Kodeissa oli monenlaisia sisustustyylejä aina avaruus- ja scifihenkisestä tyylistä luonnonmateriaaleihin jotka pitivät yllä yhteyttä perinteisiin. Erityisen suosittu oli tiikki ja mää käytinkin paljon tiikkikalusteita suunnittelemani rintamamiestalon sisustuksessa. 1950-luvulla vuodesohva syrjäytti hetekan, uutiset ja musiikki kuunneltiin putkiradiosta, tiikillä paneloitu pikkutarkasti muotoiltu televisio löysi tiensä suomalaisten koteihin. Olohuoneen keskipisteeksi muotoutuivat radio, kirjahylly ja sohva tai nojatuolit. Kirjahylly oli statuksen ja sivistyksen merkki joka kertoi että kodissa luetaan kirjoja. Vähänkö mää muuten nyt himoitsen tommosta tiikkistä kirjahyllyä! 🤦🏼♀️
Arkkitehtuurin ihanteena oli että luonto jatkuu sisälle asuntoon, ja asunto jatkuu ikkunoiden kautta ulos luontoon. Kodeissa oli usein katseenvangitsijana kukkaikkuna jota kiersi yksi suurempi köynnös - tavallisesti kultaköynnös, muratti tai hopeaköynnös. Suosittuja olivat myös Yönkuningattaret jotka tekivät tuoksuvia jättikukkia yhdeksi kesäyöksi, mutta sittemmin kyseinen kasvi on kadonnut lähes täysin. Fiftariajoilta muistetaan myös moni "täti-chic"-kasvi, eli begoniat, pelargonit ja Saint Pauliat. Tämmösiä 50-luvun kasveja onkin näkyny nyt paljo kaupoissa.
Peikonlehden uusi voittokausi alkoi, myös rahapuu ja kumiviikuna olivat suosittuja. Kuulemma Alvar Aalto käytti paljo sisustuksissaan kumiviikunaa. 1950-lukua luonnehditaan designin läpimurron ja suurten keskustelujen ajaksi, se on suomalaisen taidelasin kulta-aikaa ja niiltä ajoilta muistetaan monia taidokkaita muotoilijoita kuten Alvar Aalto, Kaj Franck, Timo Sarpaneva, Nanny Still ja Tapio Wirkkala. Sodan jälkeistä kultakautta aina 1960-luvulle asti onkin kutsuttu Wirkkalan kaudeksi. Tiesikkö nää muuten että Kaj Franck on ensimmäisiä kierrätyksen puolestapuhujia? Häntä on myös kutsuttu suomalaisen muotoilun omatunnoksi, siitä syystä että hän karsi muotoillessaan pois kaiken tarpeettoman ja ylimääräisen.
Meillä on koulussa menossa tapetointihommat. Seuraavassa postauksessa voisinkin perehtyä 50-luvun hengessä tehosteseinän tapetointiin. 😏 Aurinkoista viikonloppua kaikille! 🌞
Kommentit
Lähetä kommentti