Testissä Uulan iNTO sisustusmaali


Heippa! Mää oon päässy Värisilmässä osallistumaan maalivalmistajien koulutuksiin, hyvää kertausta ja paljon uutta asiaakin. Teknoksen, Tikkurilan ja Uulan koulutukset on ollu ja vielä on Virtasen koulutus tulossa. Tikkurila ja Teknos on varmasti kaikille tuttuja, mutta Uula saattaakin olla uudempi tuttavuus. Uula on huomattavasti pienempi kuin Teknos tai Tikkurila, se on nimittäin perheyritys. Uulan maalit valmistetaan uusiutuvista luonnonöljyistä heidän tehtaallaan Kauvatsalla. Kaikki maalit ovat muovittomia,  hajuttomia ja hengittäviä. Tiesikkö nää että öljymaalia on käytetty jo antiikin maailmassa❓ Sillä maalattiin puuesineitä.

Perinnemaalien kuten aidon keittomaalin, pellavaöljymaalin ja tervaa sisältävän Roslagin mahongin lisäksi Uulalta löytyy mm. iNTO-sarja johon kuuluu  kalustemaali ja sisustusmaalit. Mun mielestä Uulan maalipurkkien ulkoasu on ihastuttava ja heidän omassa sisävärikartassa on aivan ihania sävyjä 😍 Ja Suunnittelijan sävypaletista löytyy valmiita värikokonaisuuksia sisustukseen. 

Mää sain valita Uulalta maalin ja päädyin himmeään iNTO sisustusmaaliin. Leikittelin hetken ajatuksella että repäisisin ja maalaisin olohuoneen seinän poltetun oranssin sävyiseksi, mutta sitten tulin siihen tulokseen että se olisi liikaa tai kyllästyisin siihen nopiasti (ens viikolla😂).  Pitkän pohdinnan jälkeen valitsin sävyksi Tikkurilan Ajopuun. Uulan maaleja voi siis sävyttää Uulan omien sävyjen lisäksi yleisimpien värikarttojen sävyihin.


Eka mää hioin seinän kauttaaltaan, rajasin maalarinteipillä ja suojasin pistorasian sekä valonkatkaisijan. Maalasin eka pienellä telalla rajat ja sitten isolla telalla koko seinän. Maali kuivu tosi nopsaa ja pääsin maalaamaan pian toiseen kertaan. Maali on kosketuskuiva puolessa tunnissa ja päälle maalattavissa about kahen tunnin päästä. Voin todeta maalin olleen riittoisaa ja todellakin hajutonta. Sen lisäksi sen koostumus oli mielekäs, muistuttaa jotenki vähäsen kalkkimaalia. Maali on hinnaltaan vähän kalliimpaa ku tavallinen sisustusmaali (akrylaattimaali), hintaero on n. 15-20e. Mun mielestä tuo hintaero ei oo merkittävä kun aattelee muovittoman ja päästöttömän maalin etuja.

 

Mitä maalin hengittävyys sitte tarkottaa? Se tarkottaa että maali pystyy imemään itseensä nestemäisessä tai kaasumaisessa muodossa olevaa vettä ja se pystyy luovuttamaan veden pois ilmankosteuden vaihteluiden mukaan - eli hengittävä maali on siis sekä vettä imevä että haihduttava. Toki maalin erinomaisesta hengittävyydestä huolimattakin myös hyvällä ilmanvaihdolla on suuri merkitys jotta kosteutta ei pääse kertymään huoneiston rakenteisiin. Mutta mikäli käyttää tavan sisustusmaalia joka muodostaa pinnalle hengittämättömän muovikalvon niin silloin ilmanvaihdolla on vieläkin suurempi merkitys. Uulan maaleissa sideaineena toimii uusiutuvat luonnonöljyt, tää iNTO on myös täysin VOC-päästötön. VOC-päästöistä sen verran että  maali voi vaikuttaa vielä maalauksenkin jälkeen pitkän aikaa sisäilmaan VOC-päästöjen muodossa, suurin osa sisäilmaongelmista johtuu nimenomaan VOC-yhdisteistä

Mutta tsekataanpa lopputulos! Ajopuu on mielestäni ihan täydellinen harmaan ja beigen sekoitus, eli greige. Ajopuu on osa Tikkurilan Color Now 2018 kokoelmaa joka kantaa nimeä Minerals. Minerals-paletin sävyt ovat saaneet inspiraationsa punasavesta ja mineraalikivien syvistä murretuista sävyistä. Sävyt henkivät maanläheisyyttä, rauhoittumista  ja käsillä tekemistä. Tää Ajopuu sopiikin tosi hyvin muiden sävyjen kans mitä mun olohuoneesta löytyy, konjakinruskeasta sohvasta poltetun oranssin ja okran värisiin tekstiileihin ja puun sävyihin. 

Usein näin kevvään tullen sisustusinto iskee päälle, toisilla enemmän (🙋🏼) ja toisilla vähemmän. Koti alakaa kummasti näyttää talven jälkeen erittäin potentiaaliselta sisustuskohteelta. 😏 Onko sulla meneillään jotain keväistä sisustusprojektia? ☺ Rentouttavaa sunnuntaita! 💛



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma