Kiehtovaa tyylioppia

Heippa ja mukavaa helmikuun ensimmäistä päivää kaikille! 😊 Väriopin jälkeen siirryimme koulussa tyyliopin pariin.




Koululta löytyi ihanasti ajan patinoima sisustuskirja vuodelta 1907.





                                                          Käytiin tutustumassa luokan kanssa Oulun Tuomiokirkon upeaan arkkitehtuuriin.




                          














Kirkon on suunnittelut Carl Ludvig Engel. Hän on saksalaissyntyinen arkkitehti joka sai oppinsa Pietarissa. Hän loi aikanaan Helsingistä pohjolan valkean kaupungin; hän suunnitteli Senaatintorille Tuomiokirkon, Valtioneuvoston linnan, Yliopiston päärakennuksen ja Kansalliskirjaston.








             











Herra Engel vaikutti vahvasti Suomen empirearkkitehtuurin syntymiseen ja Oulun Tuomiokirkkokin on vahvasti empiretyylinen.





                      












Empire tunnetaan myös keisarityylinä ja se on saanut nimensä Napoleonin mukaan. Hän omaksui empiren Ranskan hovityyliksi tultuaan Keisariksi vuonna 1804. Empiretyylille tunnusomaista oli Egyptin muinaisuuden ja roomalaisen antiikin ihailu. Empirehuoneen esikuvina oli kreikkalainen pylvästemppeli ja sotapäällikön teltta. Tyylissä korostui pyrkimys juhlallisuuteen ja tyyli oli hyvin mahtipontinen.



Empireajan arkkitehtuuri pyrki "puhtaaseen" klassisseen arkkitehtuuriin, se palautti rakennuksiin yksinkertaiset suoraviivaiset muodot. Rakennuksille oli tyypillistä klassiset pylväsjärjestelmät, laakeat aumakatot sekä kylmä ja kova väriasteikko.





         













Empiretyylin suosituin puulaji oli mahonki. Marmoria jäljiteltiin myös paljon, eli puu maalattiin marmorin näköiseksi. Myös Tuomiokirkkomme saarnatuoli on puuta joka on käsitelty marmorin näköiseksi. Ennen vanahaan (uskonpuhdistuksen jälkeen, eli about vuonna 1571💁) kirkko velvoitti rakentamaan jokaiseen kirkkoon saarnatuolin. Saarnatuolin tiimalasit mittasivat saarnan kestoa ja se sai kestää enintään tunnin, kun hiekka oli valunut loppuun niin saarna sai loppua. 






            












Tuomiokirkon pihalla on pikku-Sofian kirkko. Se on lasten oma pikkukirkko ja se on pienoismalli Oulun ihan ensimmäisestä kirkosta joka sijaitsi tuossa samalla tontilla 1500-luvun loppupuolella. Tuon kirkon kunniaa on pyritty kunnioittamaan valitsemalla pikkukirkkoon materiaaleja joita on mahdollisesti käytetty jo 1500-luvulla. Kirkon runko on suomalaista hirttä, seinät maalattu punamultamaalilla ja katto on tervattu. Tää pikkukirkko on muuten valmistunu lähes kokonaan talkootyön ja lahjoitusten avulla. 🙏




           














Aivan supersöpöjä nuo pikkukirkon sisäseinien maalaukset! 😍






















Seuraavaksi suunnattiin ihastelemaan Vanhaa Pappilaa.

 

Myös Vanhan Pappilan on suunnittelut Carl Ludvig Engel. Se on valmistunu v. 1827. Sen jälkeen sitä on toki muutettu ja korjattu useaan kertaan, mutta ihanaa että sisätilat on kuitenki säilyttäny lähes alkuperäisen asunsa. 



                                                                                                                     
Huoneet on sisustettu eri tyylisuuntausten mukaan, löytyy mm. kustavilaisuutta, barokkia, empireä ja biedermeieria.  



Vanhan Pappilan arvokkaat taideteokset ovat seurakunnan hankkimia ja osa lahjoituksena saatuja. 
















Niin ihania nuo kasettikatot, kaakeliuunit ja kaikki koristeelliset yksityiskohdat. 




















Tyylioppi jatkuu ryhmätöiden parissa, joista pidämme sitten esitykset luokalle. Pääsemme tutustumaan tyylisuuntauksiin  renessanssista funktionalismiin. 😏 Meiän ryhmän aiheena on empire ja biedermeier kuten tän postauksen kerronnasta varmaan jo hoksasikin. Mukavaa viikonloppua jokaiselle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DI Y Unikko katuharja

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

Esittelyssä ihana 50-luvun kotini