Katsaus sisustusalan artesaanin opintoihin

Moikka! Viimenen harkka on nyt paketissa ja mää sain molemmista näytöistä arvosanaksi 5. 🥳 Mää aattelin tässä postauksessa tehä pienen katsauksen sisustusalan artesaanin opintoihin. Ensimmäinen ja pakollinen 45 opintopisteen laajuinen tutkinnon osa oli Sisustusprojektin toteuttaminen. Oltiin luokan kanssa asiakkaan luona pari viikkoa ulkomaalaushommissa, harjoiteltiin tarkempaa maalausta sabluunalla ja teipillä rajaten koulun harjoitustyötiloissa ja päivitettiin koulun käytävien ilme maalaamalla. Teoriaopinnot koostuivat materiaaliopista, väriopista, tyyliopista, tilasuunnittelusta ja kustannuslaskennasta. 


Opintokokonaisuus huipentui työharjoitteluun Consti Oy:n työmaalla Radisson Blu -hotellilla, jossa mää olin 8 viikkoa tasoite - ja maalaustöissä. Tiesin jo tuolloin että musta ei kyllä todellakaan tuu mittään raksapenaa, mutta oli kiva nähä raksamaailmaa ja vielä kivempi oli nähä hotellin muutos. Hotelli on valmistunut vuonna 1974 ja se kantoi alunperin nimeä Vaakuna. Tuolloin se oli pohjoisen Skandinavian näyttävin hotelli ja suosittu kohtaamispaikka, tanssi oli suuressa roolissa ja talon sambakarnevaaleilla nähtiin kansainvälisiä tähtiä. Hotellia on remontoitu ja laajennettu useaan kertaan vuosien saatossa, nyt se remontoitiin kokonaisvaltaisesti kellarikerroksesta kahdeksanteen kerrokseen saakka ja remontti kesti vuoden. 

 

Kuva Radisson Blu:n nettisivuilta
Isoimpia muutoksia olivat katutason uudelleen organisointi ja kahdeksannen kerroksen varastotilojen remontoiminen uusiksi huoneiksi ja sviiteiksi. Kellarikerros uudistettiin  kuntoilukeskukseksi ja yhteistyössä Vallilan kanssa moderneiksi luoviksi tiloiksi – siellä ei olla kokouspöytien äärellä vaan tila on sisustettu rennosti ja siellä voi istahtaa vaikka keinuun. Hotellista haluttiin luoda kunnianosoitus Oulun osaamiselle ja historialle. Esimerkiksi hotellihuoneissa näkyy upeasti 70-luvun henki runsaina kukkakuvioisina tapetteina ja kokolattiamattoina, murretun vihreän sävyiseksi maalattuina seinäpintoina sekä konjakin värisenä nahkana huonekaluissa. Uudessa hotellissa näkyy ihanasti koko oululainen identiteetti; luonto, maanläheiset värit, merellisyys ja satama.

Tämän blogin kautta mää oon toteuttanu koko opintojen ajan 10 opintopisteen pakollista tutkinnon osaa, Osaamisen tuotteistaminen ja markkinoiminen. Ensimmäisen 15 opintopisteen valinnaisen, Asiakaspalvelun ja myyntityön toteuttaminen, suoritin huonekaluliike Sotkassa. Harkkapaikat meinas olla kyllä kiven alla. 🤯 Joka paikasta tuli vastaukseksi ettei oo mahollista ottaa harjoittelijaa ja jotku eivät vaivautuneet vastaamaan ollenkaan tiedusteluihin. Meinas jo toivo loppua ja mää olin ihan ressiperseenä ku alako jo tuntua etten tosiaan saa harkkapaikkaa mistään eikä opinnot etene. Kerkesin jo aatella että jos tuo niin sanottu elämä heittää lähiaikoina ennää yhenkään sitruunan tähän suuntaan nii mää heitän sen takas samantien, ja jatkan pommitusta niillä kaikilla muilla sitruunoilla niin kauan että elämällä on musta silimä, vakavia ruhjeita ja pari katkennutta kylkiluuta. 😅 

Mutta sitten mää sain vihdoin ja viimein myöntävän vastauksen harkkapaikan suhteen, vastaus oli vieläpä niin ihanan lämminhenkinen että aattelin heti että tonne mää haluan harkkaan. 🥰 Vastaus tuli Kiinteistönvälitys Alku LKV:n pomolta ja suoritin siellä 15 opintopisteen valinnaisen, Tilan stailaaminen. Harkka oli aivan ihana! Myytävien asuntojen stailaaminen valokuvattavaksi oli huippua ja työporukka just niin ihana ku aattelinkin jo sieltä saamani vastaussähköpostin perusteella. Asunnon ostajia oli liikkeellä, kysyntää oli palijo ja myyntikohteita ois kaivattu jopa enemmänkin. 

Seuraava valinnaiseni oli 15 opintopisteen Visuaalinen myyntityö, jonka suoritin Matto Nurmisen showroomilla. Showroom sijaitsee Oulun keskustassa Kauppurienkadulla, joka on vilkas kävelykatu. Sain suunnitella ja toteuttaa visuaalisia esillepanoja sekä suunnitella graafiseksi oheismateriaaliksi dia-esityksiä Powerpointilla. 


Viimeinen tutkinnon osa oli 45 opintopisteen valinnainen Tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelu ja valmistaminen. Siihen sisältyi laminaatin, paneelien ja listojen asennusta sekä struktuuripinnan maalaamista koulun harjoitustyötiloissa. Teoriaopintoihin kuului materiaalioppia, tyylioppia, tilasuunnittelua ja kustannuslaskentaa. Täällä blogissakin esittelemäni näyttötyö 50-luvusta kuului tähän opintokokonaisuuteen. Myös viimeinen harkkani Värisilmässä kuului tähän opintokokonaisuuteen. Näissä poikkeusoloissa ihimiset remontoi ja sisustaa kotiaan ahkerasti, ja ulkomaalauskausikin on jo hyvvää vauhtia käynnissä joten asiakkaita oli kiitettävästi.

Toukokuun lopulla on valmistujaisjuhula koululla ja sitten ois sisustusalan artesaanin tutkintotodistus takataskussa.🥳 Fiilis on hieman haikea, mutta päällimmäisenä on kuitenkin keveyden ja onnellisuuden tunne.
 

Mää tutustuin koulussa aivan ihaniin mimmeihin joiden kanssa on vuodatettu verta, hikeä ja kyyneleitä – mutta vielä enemmän ollaan iloittu ja sitäki lujempaa naurettu. Näiden ihanien kanssa, tiiviissä rintamassa, on jaettu elämän tarjoamia sitruunoita ja tykitetty niitä sinne sun tänne, ja välillä niistä sitruunoista on tehty sitruunamehua niin palijo että siitä ois jakkaa vaikka koko maapallolle. 🥰 Ja voi hemmetti että mua itkettää ku kirjotan tätä! 😭 Tää meiän porukka on semmonen johon  voi aina luottaa ja nojata, ja ollaan kyllä hitsauduttu niin hyvin yhteen että uskon siihen että vaikka yhteiset opinnot onki tullu päätökseen niin nää ystävät on ja pyssyy. ❤ "A journey well shared is a journey well enjoyed", sano joku viisas joskus ja tuo pittää kyllä niin paikkansa.

Valmistumisen myötä opintovapaani loppuu ja palaan sairaalaan hoitsuilemaan. Silimät auki ja korvat höröllä kuulostelen kyllä jos löytyisi sisustusalalta mieleisiä töitä. 😏 Nyt mää suuntaan nauttimaan pienestä lomasta ennen töihin paluuta. 🌞


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma