Itämaiset matot

 Hellou! Meillä on nyt uutuutena myynnissä Matto Nurmisen showroomilla aitoja itämaisia mattoja. Aidot itämaiset matot valmistetaan yleensä silkistä tai villasta. Matot solmitaan käsin ja sehän vie paljon aikaa, valmistuksessa saattaa mennä jopa vuosia. Näiden asioiden takia matot ovatkin todella arvokkaita.

Me laitettiin pari näistä matoista esille rekkiin näyteikkunan eteen hyvän valaistuksen kera, näyteikkuna on loistava 24/7 toimiva visuaalisen markkinoinnin keino. Instagramin ja facebookin lisäksi markkinoitiin myös Kalevassa.

 

 

Mää innostuin perehtymään itämaisiin mattoihin vähän tarkemmin kirjallisuuden kautta. Itämaisilla matoilla on pitkä historia. Vanhin säilynyt tiedossa oleva persialainen matto löytyi vuonna 1949 Siperiasta Altain vuoristosta haudasta jäälohkareen sisältä. Tuo matto tunnetaan Pazyruk - nimellä ja sitä säilytetään Pietarissa Eremitaasin taidemuseossa.

 







Tunnetuimmat valmistusmaat ovat Iran, Afganistan ja Pakistan.
Mausteiset sävyt, runsaat kuvioinnit ja hapsut ovat tyypillisiä itämaiselle matolle. Jokaisella matolla on omat uniikit kuviointinsa, mittansa ja tunnelmansa.

 

Itämainen matto kertoo tarinaa ja sen kuviot symboloivat aina jotakin. Kuvioaiheina on geometrisia muotoja, kasveja ja eläimiä. Aiemmin jokaisella seudulla oli omat kuvioaiheensa mutta nykyään kuvioita lainataan muilta alueilta, ja kuvioita tehhään myös eurooppalaisten mieltymysten mukkaan. Todella taitavaa käsityötä, matothan ovat aivan kuin taideteoksia!

 

 Esimerkiksi tämän Mir-maton tunnusomainen kuvio on mir-i-bota, eli ruhtinaallinen kukka sekä liekkiä muistuttava Serabend joka on ollut persialainen symboli muinaisilta ajoilta lähtien.













 

 

 

 

 


Laatuun ja hintaan vaikuttavat kuviot (solmimiseen käytetty aika), solmutiheys sekä materiaalin ja värien laatu. Luonnolliset kasvivärit ovat hintavampia ku synteettiset, tiheään solmittu matto on kestävämpi ja laadukkaampi kuin harvaan solmittu. Yksi merkki itämaisen maton aitoudesta on pieni virhe solmintakuviossa – joskus vahingossa, joskus tarkoituksella tehty. 😏

Itämainen matto on heleppo yhdistää monenlaiseen sisustukseen. Bohotyyliseen sisustukseen se on ihan omiaan, kun taas neutraaliin selkeään sisustukseen sillä saa tuotua kontrastia ja persoonallisuutta.
Nämä itämaiset matot kyllä iski suoraa mun sydämmeen! Opiskelijana ei oo varaa ostaa aitoa mattoa, mutta mun oli pakko saman tyylinen viskoosimatto. Kiiltävä viskoosi tuo hienostuneisuutta ja tuntuu miellyttävältä jalkojen alla.

Näitä saman sarjan mattoja on useaa eri kokoa ja väriä. Näitä Royal palace mattoja löytyy ainakin Stemmasta ja Vekeltä. Omani hain malttamattomana Stemmasta koska sieltä maton sai heti mukaan. 🙊


Ihanaa lauantai-iltaa ja kauniita unia! 🌙✨

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sohvarakkautta ensisilmäyksellä: Ikea Söderhamn

DI Y Unikko katuharja

Mattojen maailma